Let's Make Robots!

My First Robot

Navigate Around via Sharp IR

This is my first robot. I have build it completely. I have finished Programming and my Robot is complete. It can drive around without hitting stuff. Yay. Thanks for everyones help who has helped me. Check out the video too.



Added some more Pictures of my first Robot!!



Front View

Front View


Microcontroller: Picaxe 28x1


Rear View



Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

Even went for the tracks I see, very nice. A couple suggestions for you...

Try unplugging the motors and see if it works ok. If it does you've got some noise from the motor you need to supress. I've never used those gearboxes but I thought I'd throw that out there.

You should also use the DEBUG command after the READADC commands to see what value your sensor is returning. That may help you troubleshoot a bit further if you need it. The sensor readings are never rock-steady constant and they shouldn't be all over the place. Good luck.

Thanks i tried that and it worked!!

3AA seems a bit light on the supply side. Those tamiya motors are hungry suckers.


I agree with that - especially if the motors are controlled by darlington transistors which will drop quite a lot of voltage. I can't say for sure, but the PICAXE board looks like it has a darlington chip on board.

Hmm nah... I totally forgot that there is something called an L293 chip :-)... Anyway my experiences with Mr. Basic and an L293 was that the thing wouldn't budge.

Try breaking down behavior in the software to smaller bits and testing.

For example, load a program that just drives the robot forward, without using sensors. Does this work?

Now try going backwards, followed by left turn, left spin,right turn, right spin, etc.

Breaking the code down will help you isolate your problem, which could be anything from a poor solder joint to a crossed connection or a mistype in your code.

Hi, very nice set up and clean. My first robot looks almost the same but my wiring are messy.  In my experience with the twin gears motors, I'm using the:  L293D H bridge chip, capacitors on each motors( noise), 2 sets of batteries for V1 and V2 power supplies. Also I found out that twisting the motors wires helps too. Hoping that it will help.

Yea...thanks for all of your advice. I am using the L293D chip if that clears anything up. I also did notice the battery problem. I just thought that they were low on juice. I guess now i will put in the larger battery pack instead.

Would you recommend just 4 AA's or 2 sets of batteris as Korel had said??


Further more, i can program it forward, reverse, right, left, etc. I can also move the servo to look left and right. It is just putting everything together in one. I am getting a little closer to gettinng it but thanks alot. Appreciated:)

you have succeeded. I am wondering. In the video the turns are pretty precise. How did you go about coding the turns? Are they timed or does it turn until forward scan equals longest distance measured or some other clever method?

I didnt code it specially I guess. Programming is the hardest part for me. I just set the turn for 45 degrees by trial and error. It seemed to be the best for the situation and when i tested it it worked great. Thanks for the comment by the way.